Testa Chokladsemla

Åh gud så gott detta låter. Jag gillar inte traditionell semla så värst mycket, men denna är nog god.
 
 Du behöver:
    • 25 gram jäst för söta degar
    • 2.5 dl mjölk
    • 2 krm salt
    • 1 deciliter strösocker
    • 0.5 tsk stött kardemumma
    • 1 st ägg
    • 50 g smör mjukt
    • 0.5 deciliter kakao
    •  vetemjöl ca 9 dl

Pensling:

    • 1 st ägg uppvispat

Fyllning:

    • 200 g mandelmassa
    • 1 dl matlagningsgrädde
    • 50 g nougat
    • 3 dl vispad vispgrädde
    •  florsocker

Ugn: 250°

 

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
 
2.Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg, smör i klickar och kakao blandat med 8 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa övertäckt 30 minuter.
 
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Fördela bullarna på två plåtar med bak-plåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
 
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
5. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, matlagningsgrädde och riven nougat. Fyll bullarna med blandningen.
 
6. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

 
Kommentar: För att göra minisemlor, dela degen i 40 bitar istället och grädda bullarna mitt i ugnen i 5–6 minuter.
Matbloggstoppen

Kommentera här: