Förslag på Midsommarmat: Laxspett, Kycklingspett el Grillad hel fläskfilé

1/2 kruka basilika
1/4 citron
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk sesamfrön
salt, peppar
16 träspett
2. Repa basilikan och lägg bladen i en skål tillsammans med olja, pressad citron, vitlök och kryddor. Kör allt till en slät smet med mixerstav.
3. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Stick in ett träspett i varje laxbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på laxspetten på bakplåtspappret och strö sesamfrön över (på alla sidor). Ställ in i ugn i 225° i ca 20 minuter.

Kycklingspett med Sweet Chili och Mango
1 kg kycklingfilé
1/2 citron
1 mango
2 msk sweet chili
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
träspett
(Ca 20 st spett)
2. Skala mangon och skär loss den ifrån kärnan och i mindre bitar. Lägg dessa i en skål tillsammans med sweet chili, pressad citron och vitlök samt olivolja och kryddor och kör till en slät smet med mixerstav.
3. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Stick in ett träspett i varje kycklingbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på kycklingspetten på bakplåtspappret och ställ in i ugn i 225° i ca 20-30 minuter. Dessa går också bra att grilla.

Grillad fläskfilé med limeyoghurt

- 500 g fläskfilé
- 4 msk ex smör-&rapsolja
- ½ tsk salt
- 1 pressad vitlöksklyfta
- ½ tsk sambal oelek
- 2 krm salt


2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt dem svalna något på plåten och lyft över dem på
3. Kompott: Skär rabarbern i mindre bitar. Koka dem med socker och vatten i en kastrull på medelhög värme ca 5 min, tills rabarbern har kokat sönder. Smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och låt kallna.
4. Smörkräm: Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och grädde. Tillsätt äggulorna. Låt krämen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Tillsätt vaniljsocker. Vänd ner rabarberkompotten.
5. Vispa grädden till garnering. Fyll marängbottnarna med rabarber-smörkräm och bre på grädden. Toppa med jordgubbar och en liten kvist citronmeliss.
skriven
Låter gott! Fläskfilén låter godast :) Tänk på att grädden smälter maräng bara :) Men du, vi är inte så krävande, så laga inte för mycket eller för avancerat :) kram kram