Förslag på Midsommarmat: Laxspett, Kycklingspett el Grillad hel fläskfilé

Funderar på vad jag ska göra för mat i midsommar när brorsan, min dotter och hennes familj kommer.
Hittade goda recept som jag ska välja en av. Gud vad svårt, för alla ser så goda ut. Jag gillar inte traditionell midsommarmat så mycket, men det är klart att vi ska ha färskpotatis och sill, och gubben måste bara ha ägghalvor. Brorsan tjatar om Jansson och köttbullar, men har ingen lust att göra det hihi!
 
Laxspett med basilikaolja och sesamfrön
  
 
8 styckfrysta laxfiléer (ca 1 kg)
1/2 kruka basilika
1/4 citron
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk sesamfrön
salt, peppar
16 träspett
 
 
 
 
 
1. Tina laxen och dela sedan varje filé på längden. Blötlägg träspetten i ca en hakvtimme.

2. Repa basilikan och lägg bladen i en skål tillsammans med olja, pressad citron, vitlök och kryddor. Kör allt till en slät smet med mixerstav.

3. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Stick in ett träspett i varje laxbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på laxspetten på bakplåtspappret och strö sesamfrön över (på alla sidor). Ställ in i ugn i 225° i ca 20 minuter.

 

 
 

Kycklingspett med Sweet Chili och Mango

 

 

1 kg kycklingfilé
1/2 citron
1 mango
2 msk sweet chili
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
träspett

(Ca 20 st spett)

 
 
 1. Tina kycklingen och dela sedan till smalare remsor. Blötlägg träspetten i ca 30 minuter.

2. Skala mangon och skär loss den ifrån kärnan och i mindre bitar. Lägg dessa i en skål tillsammans med sweet chili, pressad citron och vitlök samt olivolja  och kryddor och kör till en slät smet med mixerstav.

3. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Stick in ett träspett i varje kycklingbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på kycklingspetten på bakplåtspappret och ställ in i ugn i 225° i ca 20-30 minuter. Dessa går också bra att grilla.

 

 

 

Grillad fläskfilé med limeyoghurt

 

  • 500 g fläskfilé
  • 4 msk ex smör-&rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
Limeyoghurt: 2 dl  turkisk yoghurt rivet skal och pressad saft av 1 lime
  • ½ tsk sambal oelek
  • 2 krm salt
 
 
1. Blanda yoghurt, limeskal och -saft, sambal och salt.
2. Rör ihop smör-&rapsolja, salt och vitlök. Pensla köttet med 1 msk av kryddsmöret.
3.  Grilla köttet runt om över glöd ca 15 min.
 
Skiva köttet och lägg det på ett fat med en blandad grönsallad. Häll resten av kryddsmöret över köttet.
Servera såsen och ex kokt färskpotatis till.
 
 
 
 
Till efterrätt och till kaffet skulle jag vilja göra något enkelt med jordgubbar och grädde.
Kanske detta?
 
Marängbakelser med rabarbersmörkräm, jordgubbar och vispad grädde
4 äggvitor, 2 dl strösocker.
Rabarberkompott: 200 g rabarber, 1 dl strösocker, 2 msk vatten, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk press. citron
Smörkräm: 50 gram smör, 1/2 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 4 äggulor, 1 msk vaniljsocker
Garnering: 3 dl vispgrädde, jordgubbar, citronmeliss.
 
1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitor och socker kraftigt till en glansig och luftig marängsmet. Fördela smeten i 12  högar på en plåt med bakplåtspapper. Släta till dem med en sked till ca 10 cm i diameter och gör en låg grop i varje maräng

2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt dem svalna något på plåten och lyft över dem på
ett galler där de får kallna.

3. Kompott: Skär rabarbern i mindre bitar. Koka dem med socker och vatten i en kastrull på medelhög värme ca 5 min, tills rabarbern har kokat sönder. Smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och låt kallna.

4. Smörkräm: Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och grädde. Tillsätt äggulorna. Låt krämen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Tillsätt vaniljsocker. Vänd ner  rabarberkompotten.

5. Vispa grädden till garnering. Fyll marängbottnarna med rabarber-smörkräm och bre på grädden. Toppa med jordgubbar och en liten kvist citronmeliss.
 
 
NEJ detta var för krångligt, jag köper nog maränger glass och jordgubbar och blandar i ett glas med smulade havrekakor i. Eller nåt liknande, som går snabbt. Är så trött på matlagning o allt nu.
 
Vad gillar du för mat på midsommar? Måste det vara enligt tradition eller lite blandat av båda?
 
 

 
1 Alexandra:

skriven

Låter gott! Fläskfilén låter godast :) Tänk på att grädden smälter maräng bara :) Men du, vi är inte så krävande, så laga inte för mycket eller för avancerat :) kram kram

Svar: Jo...men du kan göra gubbröra om du vill. Kram
BrunettGunda

Matbloggstoppen

Kommentera här: