Gör din egen glögg

2. Kyl och tillsätt fruktjuice och skivad citron.
3. Servera i glas med is.


1 kanelstång
3 bitar torkade pomeransskal
5 kryddnejlikor
2 msk socker om du använder alkoholfritt vin
1 dl skållade mandlar till servering
1 dl russin till servering
- Blanda saften om du använder det istället för alkoholfritt vin. Saften ska vara rätt stark och söt.
- Godast smak får du om du lägger kryddorna i 3 dl vin eller blandad saft ett dygn innan.
- Koka upp 3 dl vin eller blandad saft med kryddorna i en kastrull. Stäng av värmen och låt dra i ca 10 minuter.
- Ta upp kryddorna eller sila över vinet eller saften i en större kastrull och tillsätt resterande vin eller saft. Smaka av med 2-3 msk socker om du använder alkoholfritt vin som inte är så söt som saften.
- Värm till lagom värme och servera den alkoholfria glöggen med skållade mandlar och russin.
SAFFRANSGLÖGG med vanilj o clementin

1-2 clementiner
1 vaniljstång
0,5 gram saffran
3 msk flytande honung
1 dl strösocker
Häll vinet i en kastrull och tillsätt nejlikor, clementiner i bitar, saffran och vaniljstången. (dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i vinet)
Låt blandningen sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Det ska ej koka,
Rör ner socker o honung och smaka av. Låt glöggen svalna. Sila glöggen genom en finmaskig sil så att du blir av med clementinbitar, vaniljfrön osv. Häll upp på ren flaska och förvara svalt.
Den blir i en härlig guldgul färg.
ÄPPELGLÖGG alkoholfri
1,2 kg äpplen (gärna svenska rödskaliga höstäpplen)
8 dl vatten
Saften av 1/2 citron
2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 kanelstänger
10 hela svartpepparkorn
5 torkade enbär
1/2 tsk malen ingefära
1 krm kardemummakärnor
1/2 tsk citronsyra
Skala äpplena men kärna inte ur dem. Skär i små bitar eller riv äpplena grovt.
Lägg i en stor kastrull och slå på vatten, socker och citron. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Krossa enbären och tillsätt dessa samt resten av kryddorna i kastrullen. Koka upp och låt koka i några minuter tills äpplena blir mjuka. Skumma av ytan.
Dra av kastrullen från värmen och tillsätt citronsyra. Låt glöggen rinna av i duk eller sil. Pressa lite lätt för att få ut så mycket vätska som möjligt. Skölj flaskor med hett vatten och häll sedan upp glöggen. Förslut.
Låt glöggen svalna och förvara den sedan kallt.