Uppbyggt igen efter 101 år

I förrgår såg jag ett nyhetsklipp om Elsa Anderssons konditori i Norberg. Jag kände inte till det så mycket innan.
Det var sorgligt att någon anlagt branden. Försäkringsbolaget stod bara för en viss del av kostnaden för att bygga upp konditoriet igen, så någon startade Facebookgruppen "Elsas vänner" och fick tydligen ihop resten som behövdes. Det brann även upp mycket fina och antika 1800-tals möbler bl a. Och många skänkte sina gamla möbler, dukar, kopparsaker och annan inredning så att det skulle likna det gamla konditori.
Gamla konditori.
 
 

                     Lite gamla interiörbilder.

Gamla
Efter branden augusti 2015.
 
Vilken uppslutning alltså! Norbergarna är så stolta över sitt fina och kända konditori och lägger ner hela sin själ för att hjälpa till. Jag tycker det är så rörande....och det bästa av allt, är att dem byggt en exakt kopia av gamla huset. Så roligt att det återuppstod. Nyinvigningen var i förrgår den 7 maj, och exakt 101 år sedan det invigdes första gången. Så här ser det ut nu...
Åh jag vill dit med karln min någon gång snart, kanske i sommar. Dom verkar ha väldigt goda bakverk, bl a en bakelse(tårta som heter Tango, som Elsa själv har gjort receptet på.
Tango (med bl a ananas)
Mums vad gott det ser ut.
 
Här kommer receptet på deras Tango-tårta:      
 
 

Ingredienser                                                     

500 g mandelmassa

3 ovispade äggvitor

2 dl vanilj eller marsankräm

ca 4 dl vispgrädde

1 burk ananas (ca 450 g)

Till garneringen:

1.5 msk florsocker, 1 msk vatten

vispgrädde, ananasskivor, röda cocktailbär

Grovriv mandelmassan och blanda den med äggvitorna till bredbar konsistens. Markera på bakplåtspapper 2 runda bottnar med ca 26 cm diameter. Bred ut smeten på papperet. Grädda i ca 200 graders värme tills de blivit svagt gulbruna.

Lossa dem när de kallnat.

 

Bred ut vaniljkrämen på den understa botten. Låt ananasskivorna rinna av. Finhacka ca 4 av dem och blanda med nyvispad grädde. Vill du använda grädde till garnering så ta undan den först. Bred ut ananasgrädden ovanpå vaniljkrämen och lägg på botten nr 2.

 

Gör glasyr av florsockret och vattnet och

bred ut den ovanpå. Dekorera sedan med

resterande ananasskivorna i bitar, bär och grädde.

(Om tårtan får stå ett dygn i kylen så blir den

bara saftigare)

 

Har ni besökt konditoriet? Jag vill dit nu.

1 M:

skriven

Jag har varit dit nån gång bara fastän jag bor inte allt för många mil bort. Så här i efterhand ångrar jag ju att jag inte var in fler gånger. Men jag ska definitivt åka dit och kolla in det nya.

Svar: Ok kul! Tack för kommentaren. Vi ska till Dalarna i juli och då tänkte vi svänga av vid Avesta och titta förbi Norberg. Ha en bra dag!
Gunilla Pettersson

Matbloggstoppen

Kommentera här: