Enkla små tomteluv-bakelser
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 msk liquorice syrup eller 2 msk lakritspulver knäckformar
1. Koka upp socker, grädde o sirap i en stor och vid kastrull med tjock botten, under omrörning.
Låt knäcken småputtra tills temperaturen kommit upp i 125°. Rör då och då.
Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Använd en digital kökstermometer eller gör kulprovet för att kontrollera om den är färdig. Blanda i smör och lakritssirap.
2. Rada upp knäckformarna. Tag av kastrullen från värmen och häll upp smeten i formarna. Låt svalna.
TIPS! Jag brukar hälla upp smeten med en liten kastrull med pip. Den brukar få stå på spisen så den blir lite varm, medan jag kokar knäcken. Eller har ni kanske något annat metallmått med pip eller liknande. Det går snabbt att hälla upp i knäckformar på det viset. Förstår inte dem som håller på med två små skedar och kladdar :D