Vinnare Semmeltävling

Oj vilken bra idé att göra som en semla av en budapestbakelse "Budapestsemla". Det är Emily Pedersens bidrag i en semmeltävling för ca 2 år sedan. På tisdag är det väl fettisdagen/semmeldagen.

 
 
Så här gör du Semla av Budapestbakelsen...

Budapestsemla, cirka 10–12 bitar

Ingredienser:

· 25 g jäst

· 1,25 dl kall standardmjölk

· 325 g (knappt 5,5 deciliter) vetemjöl

· 1 ägg

· 0,5 dl strösocker

· 0,5 msk bakpulver

· 0,5-1 msk hela kardemummakärnor

· 0,5 tsk salt

· 100 g rumstempererat smör, skuret i mindre bitar

----------------Semmeldegen här ovanför------------------

· 200 g mandelmassa

· 1 krm kardemummakärnor

· 5 dl vispgrädde

· Florsocker till dekoration

· En liten näve mörk choklad till dekoration

 · Rulla ut den ojästa degen till cirka 15 halvcentimetertjocka längder. Lägg dem med tre, fyra millimeters mellanrum på ett bakplåtspapper, täck med med en kökshandduk och låt jäsa i ungefär en timme. Under jäsningen växer längderna ihop till en platta.

· Grädda i 200 grader cirka åtta minuter, eller tills de är svagt gyllenbruna. Låt svalna.

· Jämna till kanterna med en vass kniv. Spar det du skär bort till mandelkrämen, se nedan. Vänd plattan upp och ner. Skåra försiktigt mellan längderna (där degen är som tunnast). Du ska alltså inte skära igenom plattan, bara göra det lite lättare rulla ihop.

· Riv mandelmassan på rivjärn, smula ner kantresterna. Tillsätt 0,5 dl grädde och rör till en jämn smet. Stöt kardemumman fint och blanda i den. Bred ut krämen över brödplattan.

· Vispa grädden relativt tjock. Bred ut det mesta ovanpå mandelkrämen, men spara lite till garnering. Rulla försiktigt ihop plattan till en rulle. Ställ i kyl cirka 15 minuter så att den får sätta sig lite.

· Pudra lite florsocker över rullen. Smält chokladen över vattenbad och ringla eller spritsa den över rullen. Spritsa eller klicka ut den sparade grädden på toppen.

 

 

Du kan läsa mer om allt detta på denna sida som jag hittade semlan på.

OBS: Jag har gjort om det ursprungliga semmelreceptet (från länk-sidan) till halv mängd.

Matbloggstoppen

Kommentera här: