Enkla små tomteluv-bakelser

 
Här kommer ett väldigt enkelt tips till julgodis / dessert eller bakelser. Jordgubben blir till en tomteluva ihop med grädden. Visst är dom gulliga?
 
 
Baka en kladdkaka/eller köp en, om du redan har fullt upp. Vad gör det? Inte livsviktigt att det ska vara hembakt, eller hur? 
 
Skär ut (ta ex en pepparkaksform) små bottnar av kladdkakan. Vispa grädden fast och fyll en sprits. Spritsa ut en platta av grädde på toppen av kladdkakebotten, sätt dit jordgubben på toppen och spritsa dit lite grädde som luvtofs.
 
 
 
Hittade ett recept på lite annorlunda knäck som jag nog måste testa. Med lakritssmak!
 
LAKRITSKNÄCK
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 msk liquorice syrup eller 2 msk lakritspulver knäckformar  
          
 

1. Koka upp socker, grädde o sirap i en stor och vid kastrull med tjock botten, under omrörning.

Låt knäcken småputtra tills temperaturen kommit upp i 125°. Rör då och då.

Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Använd en digital kökstermometer eller gör kulprovet för att kontrollera om den är färdig. Blanda i smör och lakritssirap.

2. Rada upp knäckformarna. Tag av kastrullen från värmen och häll upp smeten i formarna. Låt svalna.

TIPS! Jag brukar hälla upp smeten med en liten kastrull med pip. Den brukar få stå på spisen så den blir lite varm, medan jag kokar knäcken. Eller har ni kanske något annat metallmått med pip eller liknande. Det går snabbt att hälla upp i knäckformar på det viset. Förstår inte dem som håller på med två små skedar och kladdar :D