Fotoredigering

Jag hade ju knäppt några egna bilder när jag var i Klosterparken på Nationaldagen....vattnet i ån skäms man ju över när allt annat är så vackert....så jag testade att leka med ett redigeringsprogram i mobilen.

Det här är ursprungsfotot...

och det här efter...
Coolt va?

Vackra Hamnmagasinen i Enköping

Jag måste ju göra lite reklam för Hamnmagasinen här i Enköping. Hamnmagasinen är gamla spannmålsmagasin från 1700-talet, 4 genuina byggnader vackert beläget vid Enköpings hamn.
 
 
Det finns café, restaurang, räkbod, galleri, hantverksbod, glassbod.....
 
...och stor uteservering och utebar.
 
På uteserveringen finns det rejäla parasoller för att du ska kunna sitta där och ha det riktigt bra, oavsett väder.
 
Där är ofta trubadurer nu på sommaren, som spelar och sjunger..
 
 
 
Lunch V.26 på Hamnmagasinen. Dessa dagar som är kvar denna vecka...
 
🔸Torsdag: - Stekt chorizo m gurkmajonnäs och potatis. - Fiskgratäng med hummerås o kokt potatis.
🔸Fredag: - Helstekt fläskfilé med pepparsås o rostad potatis. - Ugnsbakad torsk m citrusaioli o kokt potatis.

95:- Ink. Sallad, bröd & Kaffe på maten.

 
 
....med t ex goda räksmörgåsar, grillbuffé eller hamburgare...mm mm.
 
Det finns gästhamn, för dem som kommer till Enköpings hamn med båt, för att besöka oss.
Ska du besöka gästhamnen? Sedan 2014 är det Enköpings kommun, hamnfogden Jan Widen på telefon 0171-625000 som har ansvaret, så hör av dig till honom.
 
På andra sidan ån/vattnet ligger Klosterparken och sommartid blomstrar hela området upp, och det är så vackert.
Bild är fotad från Klosterparkens sida.

I Klosterparken kan du fortfarande se spår av ett franciskanerkloster. Klostret byggdes på 1200-talet och revs på 1600-talet. I den nordvästra delen av parken kan man se stenar som markerar klostret. Ett träkors förstärker platsens historia.

 Parken är som en strandpromenad längs kajen vid småbåtshamnen. Här finns boulebana, lekplats, bänkar, vackra perenner och massor av magnolior. På gräsytan finns plats för utflykt  och aktiviteter med bland annat ett vollybollnät.
 
Öppettider i sommar:
 

Få bort mördarsniglar

Usch för äckligaste djuret någonsin. Dem lägger hundratals ägg, dem kan befrukta sig själva och dem slemmiga djuren förstör i trädgården. Här kommer tips hur man kan få bort dem.

Mördarsnigel heter egentligen spansk skogssnigel. Mördarsniglarna är ett gissel för många. Många har säkert gjort det till en rutin att varje morgon och kväll gå ut och leta rätt på dem och oskadliggöra dem.

Det är en god idé att hålla antalet nere. Så hör gör du för att bli av med mördarsniglarna.

* Klipp dem mitt itu med ­sekatören eller fånga dem i snigelfällor som sätts ut där sniglarna gömmer sig, bland annat under stora blad, plankor och andra ­fuktiga ställen i trädgården.

 

* Pallkragar som står tätt mot ­varandra, kanske med markduk inunder, erbjuder tyvärr också bra gömställen. Det finns fällor att köpa eller så kan du locka sniglarna med skålar fyllda med öl som du gräver ner i jorden och som sniglarna kryper ner i och drunknar i.

 

* Gör en enkel fälla av gamla ­petflaskor. Skär av flaskan en bit nedanför mynningen, stick ­öppningen inåt i flaskan och tejpa fast. Häll i lite öl och placera ­flaskan bland växterna, lite snett nedgrävd i jorden. Vittja flaskan genom att lossa på tejpen.

 

* Du kan också pröva att strö tjocka strängar av släckt kalk (Ca(OH)2), aska, granbarr eller sågspån runt trädgårdslandet som sniglarna måste krypa igenom. Nackdelen är att barriärerna måste förnyas efter regn.

 

* Dyrbara och ömtåliga växter vill man skydda lite extra. Runt dessa kan du sätta upp ett snigelstaket av böjd zink- eller kopparplåt som djuren inte kan krypa över. Plåten ska vara 0,8 millimeter tjock och 40 centimeter hög samt vara ­nedgrävd till hälften och ­överkanten ska vara dubbelt böjd.

 

* Till pallkragarna finns också en metallplåt att sätta på kanten som hindrar ­sniglarna från att krypa över.

 

* Dubbla eltrådar med svagström fastsatta på en träram eller ­liknande kan också stoppa ­sniglarnas framfart.

 

* Järnfosfat är ett förhållandevis miljövänligt ämne som finns i ­snigelbekämpningsmedel. ­Sniglarna äter detta och tappar aptiten. Det ska inte skada andra organismer i jorden.

 

* Sedan 2008 är biologisk bekämpning med nematoder, som säljs under namnet Nemaslug, ­tillåtet att använda mot sniglar.

 

Källa: Riksförbundet svensk trädgårds faktablad