Coop-poäng på Ellos

Jag kollade in Coops sida, för att se vad för erbjudande dem har. Just nu får man 3 Coop-poäng/krona när du handlar hos Ellos, via Coops sida. Man måste klicka på en länk på Coops sida för att komma till Ellos och för att få dessa poäng. Jag tittade nyss och jag hittar så mycket fina möbler.
 
Här är några som jag gillar....

 ¤ Hallbänk  5699:-      ¤ Vägghylla  699:-      ¤ 2-pack kistor  3499:-
 
 
 
¤ Byrå "Retro" 3699:-   ¤ Sänggavel "Industriell" 999:-   ¤ Piedestal 349:-   ¤ Stol  699:-
¤ Vitrin  2999:-       ¤ Sideboard  1999:-      ¤  Sängbord  2199:-
 
¤ Bänk m förvaring 999:-     ¤ Satsbord 1799:-    ¤ Blå/vitt stort Vitrinskåp 4399:-
 
¤  Vagn 1999:-          ¤ Sängstomme 2499:-          ¤ Vitrin (Retrostil) 3999:-
 
¤  Skåp 1999:-         ¤  Soffa  2199:-         ¤  Vägghylla 799:-
 
 
Klicka här nedan

Testa Chokladsemla

Åh gud så gott detta låter. Jag gillar inte traditionell semla så värst mycket, men denna är nog god.
 
 Du behöver:
    • 25 gram jäst för söta degar
    • 2.5 dl mjölk
    • 2 krm salt
    • 1 deciliter strösocker
    • 0.5 tsk stött kardemumma
    • 1 st ägg
    • 50 g smör mjukt
    • 0.5 deciliter kakao
    •  vetemjöl ca 9 dl

Pensling:

    • 1 st ägg uppvispat

Fyllning:

    • 200 g mandelmassa
    • 1 dl matlagningsgrädde
    • 50 g nougat
    • 3 dl vispad vispgrädde
    •  florsocker

Ugn: 250°

 

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
 
2.Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg, smör i klickar och kakao blandat med 8 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa övertäckt 30 minuter.
 
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Fördela bullarna på två plåtar med bak-plåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
 
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
5. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, matlagningsgrädde och riven nougat. Fyll bullarna med blandningen.
 
6. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

 
Kommentar: För att göra minisemlor, dela degen i 40 bitar istället och grädda bullarna mitt i ugnen i 5–6 minuter.

Vinnare Semmeltävling

Oj vilken bra idé att göra som en semla av en budapestbakelse "Budapestsemla". Det är Emily Pedersens bidrag i en semmeltävling för ca 2 år sedan. På tisdag är det väl fettisdagen/semmeldagen.

 
 
Så här gör du Semla av Budapestbakelsen...

Budapestsemla, cirka 10–12 bitar

Ingredienser:

· 25 g jäst

· 1,25 dl kall standardmjölk

· 325 g (knappt 5,5 deciliter) vetemjöl

· 1 ägg

· 0,5 dl strösocker

· 0,5 msk bakpulver

· 0,5-1 msk hela kardemummakärnor

· 0,5 tsk salt

· 100 g rumstempererat smör, skuret i mindre bitar

----------------Semmeldegen här ovanför------------------

· 200 g mandelmassa

· 1 krm kardemummakärnor

· 5 dl vispgrädde

· Florsocker till dekoration

· En liten näve mörk choklad till dekoration

 · Rulla ut den ojästa degen till cirka 15 halvcentimetertjocka längder. Lägg dem med tre, fyra millimeters mellanrum på ett bakplåtspapper, täck med med en kökshandduk och låt jäsa i ungefär en timme. Under jäsningen växer längderna ihop till en platta.

· Grädda i 200 grader cirka åtta minuter, eller tills de är svagt gyllenbruna. Låt svalna.

· Jämna till kanterna med en vass kniv. Spar det du skär bort till mandelkrämen, se nedan. Vänd plattan upp och ner. Skåra försiktigt mellan längderna (där degen är som tunnast). Du ska alltså inte skära igenom plattan, bara göra det lite lättare rulla ihop.

· Riv mandelmassan på rivjärn, smula ner kantresterna. Tillsätt 0,5 dl grädde och rör till en jämn smet. Stöt kardemumman fint och blanda i den. Bred ut krämen över brödplattan.

· Vispa grädden relativt tjock. Bred ut det mesta ovanpå mandelkrämen, men spara lite till garnering. Rulla försiktigt ihop plattan till en rulle. Ställ i kyl cirka 15 minuter så att den får sätta sig lite.

· Pudra lite florsocker över rullen. Smält chokladen över vattenbad och ringla eller spritsa den över rullen. Spritsa eller klicka ut den sparade grädden på toppen.

 

 

Du kan läsa mer om allt detta på denna sida som jag hittade semlan på.

OBS: Jag har gjort om det ursprungliga semmelreceptet (från länk-sidan) till halv mängd.